!

Fyll i det här fältet.

Hämtar...

MENY

SÖK

Öppen spis

Det går lättare att elda i öppna spisen om du, efter att spjället är öppet (handtaget ska stå rakt upp), även ser till att tallriksventilen bredvid öppna spisen är öppen,

  1. vrider ner vredet A på köksfläkten mot prick 4 (d.v.s. lägre utsug i fläkten),
  2. startar brasan med lite tunnare vedträn eller med braständare,
  3. öppnar ytter- eller balkongdörr lite på glänt innan du tänder brasan.

 Not. Olika varianter kan förekomma

 

När du är säker på att elden slocknat stänger du spjället genom att vrida ner handtaget mot dig så att det är parallellt med golvet. Detta är normalläget när öppna spisen inte används.

Askan, som ska vara släkt, slängs i askhinken med lock som finns i förrådet. När askhinken är full töms den i den runda plåttunnan med lock som står bredvid containern. Använd inte dammsugaren för att tömma spisen. Den går sönder direkt, och du får då betala för en ny dammsugare. 

 

Uppdaterad 2018-12-14 av Elisabeth Armgarth